Brinkhof wint voor de derde opeenvolgende keer van Sisvel in Standaard Essentieel Octrooi-offensief
Sisvel is een bedrijf dat zowel haar eigen intellectuele eigendomsrechten als die van derden beheert. Sisvel heeft een pan-Europese rechtszaak aangespannen tegen verschillende fabrikanten van mobiele telefoons, met procedures in het Verenigd Koninkrijk, Italië en Nederland. Sisvel zou inbreuk hebben gemaakt op verschillende octrooien die essentieel zijn verklaard voor de toepassing van onder meer de telecommunicatienormen GSM en LTE.
In twee eerdere beslissingen (zie Octrooizaken aangespannen door Sisvel tegen Xiaomi en Brinkhof successfully defends Xiaomi in PI proceedings) hebben de rechtbank en het Hof op basis van een belangenafweging verzoeken om een prejudiciële beslissing tegen de fabrikant van mobiele telefoons Xiaomi (ook vertegenwoordigd door Brinkhof) afgewezen.
Een van de octrooien uit deze kortgedingprocedure werd ook in een bodemprocedure tegen de fabrikanten OPPO en OnePlus aangevoerd. Het zeer complexe octrooi in de zaak (EP 1 129 536) betrof een vermeende verbetering van de foutcoderingsmechanismen die werden gebruikt bij de uitbreiding van de EGPRS-datatatransmissie naar de GSM-standaard. Brinkhof kon de rechtbank ervan overtuigen dat het Sisvel-octrooi in de rechtszaak niet inventief is, door aan te tonen dat de geoctrooieerde verbetering duidelijk was over een publicatie van Ericsson van enkele maanden voor de indieningsdatum van het octrooi. Op 27 mei heeft de rechtbank het octrooi nietig verklaard, de inbreukvorderingen van Sisvel tegen OPPO afgewezen en Sisvel veroordeeld tot terugbetaling van de juridische kosten van OPPO. De uitspraak is gepubliceerd op rechtspraak.nl.
De zaak toont dat de Nederlandse rechter bereid blijft om het belang van intellectueel eigendomsrechthebbenden bij een snelle beslissing te faciliteren – zelfs in de omstreden coronacrisis-situatie. Tegelijkertijd is de rechtbank niet bang om een complex octrooi nietig te verklaren als zij ervan overtuigd is dat het niet voldoende toevoegt aan de stand van de techniek om octrooibescherming te rechtvaardigen.
Partners Richard Ebbink en Daan de Lange leidden de zaak voor OPPO en OnePlus, waarbij het technische gedeelte werd behandeld door technisch specialist Rien Broekstra.